Rafał Kruczkowski zmarł 3 grudnia 2015 roku

dodano 2015-12-04 17:37 w kategorii: Ludzie

Z każdą śmier­cią człowieka gi­nie cały niez­na­ny świat. Tak pisał Antoine de Saint-Exupery lecz ja miałem szczęście choć odrobinkę poznać świata Rafała Kruczkowskiego. Lekarza, radnego społecznika człowieka dla którego nie było rzeczy niemożliwych. Jako aktywny radny ciężko pracował przede wszystkim w komisji zdrowia, walczył o sprawy związane z polityką zdrowotną Zabrza, szczególnie o szpital, a były to ciężkie czasy dla lecznictwa zamkniętego, głębokich zmian strukturalnych w lecznictwie otwartym i specjalistycznym. Interesowały go problemy mieszkańców i dzielnicy ale przede wszystkim myślał w kategoriach miejskich. Potrafił spojrzeć dalej, ponad interes „partyjny” powalczyć o Zabrze. Współpraca z Rafałem to była przyjemność, zawsze profesjonalny, merytorycznie i dobrze przygotowany do dyskusji i otwarty na argumenty innych. Śmierć przychodzi cicho. Niezapowiedziana, nieproszona. Nigdy nie ma na nią odpowiedniej chwili, jest zawsze gościem nie na czas…. Jarosław Więcław Przewodniczący RM SLD Zabrze